Stekt ankbröst, ugnsrostade rotfrukter och rödkålssallad med apelsin

IMG_1191

Någon eller ett par gånger om året lagar jag ankbröst, festlig och lite lyxig mat där tillbehören går att variera, men jag föredrar oftast inslag av apelsin i tillbehör eller sås.

Den här gången blandade jag finskuren rödkål med filéer av apelsin som jag vände om i en dressing av pressad apelsin, salt, svartpeppar och några droppar olja. Salladen fick sedan stå och dra med dressingen under tiden som jag fixade med ankbrösten, såsen och övriga tillbehör. Vände runt några gånger så dressingen kom åt överallt!

Tog ur ankbrösten ur förpackningen, torkade av med hushållspapper, skar ett rutmönster på fettsidan med en vass kniv, bara så mycket att fettet blev skuret, alltså inte ner i köttet. Saltade och vred några varv med svartpepparkvarnen över och lät stå i rumstemperatur tills det var stekdags.

Skalade och skar potatis, morötter och palsternacka i bitar/stavar, vände runt med rapsolja i ugnsform och saltade med flingsalt, körde i 200 graders varmluft, vände runt ett par gånger under stektiden och kryddade med torkad timjan mot slutet.

Skalade det yttersta av en tvättad apelsin med potatisskalare. Kokade skalet i vatten i 6-7 minuter. Hällde bort vattnet och finstrimlade det kokta skalet. Fräste en finhackad schalottenlök i stekpanna, tillsatte det strimlade apelsinskalen, ett par dl vatten och en skvätt portvin. Smakade av med salt och nymalen svartpeppar och redde av med majsenastärkelse. Innan serveringen rörde jag ned ett par skedar av fettet som bildats i stekpannan som jag stekte ankbrösten i.

Stekte ankbrösten i het panna med fettsidan ned, vände sedan och stekte på andra sidan så de fick färg, lät sedan brösten gå färdigt i ugnen. Här kan man välja vilken grad av rosa man vill ha, men en innertemperatur mellan 55-60 grader är att rekommendera, vill man gå på känn så ska motståndet vara som när man trycker pekfingret på nästippen när man känner på köttet. Ta då ut ur ugnen och låt vila i folie.

Serverade ankbrösten i skivor med rotfrukterna, rödkålssalladen och såsen, jovisst – ett hyggligt lätt rödvin passar alldeles utmärkt till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *