Pitepalt a´la Jenny Stenlund

IMG_1187

Vi blev bjudna på pitepalt-lunch i veckan av våra goda vänner Kristina och Håkan Gunnarsson. Pitepaltarna var tillagade efter ett recept som Håkan har fått från sin mormor, Jenny Stenlund, som föddes strax utanför Burträsk år 1900. Jenny drev hotell, bageri/konditori, jordbruk och en kvarn, en osedvanligt driftig kvinna som dessutom blev änka när hon var 45 år och som då hade sju barn att ta hand om. Det här är alltså ett recept med både anor och kärlek.

Här är hennes recept på Pite-palt:

2 liter råriven potatis
4 dl vetemjöl
14 dl kornmjöl
1 msk salt
5 hg rimsaltat bogfläsk i tärningar

Det blir ca 20 paltar (2-3 paltar mättar de flesta)

Allt blandas till en smet som ska vara som rejält tjock havregrynsgröt. Tillsätt vatten om smeten är för tjock och torr, eller mera kornmjöl om den är för tunn. Det varierar beroende på hur vattenrik potatisen är. Blöt händerna, ta en klick smet och lägg i tärningar av rimmat bogfläsk och forma till en boll (med fläsket inuti) något större än en tennisboll. Lägg ner palten i rikligt med kokande väl saltat vatten. Rör om försiktigt så att pallarna inte fastnar i botten. Man behöver blöta händerna då och då annars fastnar smeten på dem. När alla paltarna flyter efter ca 30 min så är det klart att äta.

När man äter palten skärs ett litet lock av och man petar ur fläsket och fyller hålet med smör som man sedan ”duttar” tuggorna i. Paltarna serveras gärna med rårörda lingon eller lingonsylt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.