Tagliatelle med hummer

Hummerfond Tagliatelle med hummer

Här är det ingen snuskhummer utan en helt delikat kombination som jag verkligen kan rekommendera. En av mina starkaste matminnen är just en pastarätt med hummer som vi åt på Sicilien för många år sedan. Sedan dess är det här ett, om inte årligen, återkommande försök att få till något liknande som vi åt där för sisådär en 20 år sedan!

Började med att skala den färska hummern och frilägga köttet i stjärten och klorna så helt som möjligt och lade på ett fat i kylen. Bröt sönder skal och resten av hummern i bitar som jag lade tillsammans med morot, rotselleri, rödlök och en vitlöksklyfta, lagerblad och några pepparkorn i ugnsform. Hällde över lite rapsolja och rostade i het ugn tills allt fick färg och började dofta nötigt bränt. Hällde över det rostade i en kastrull, sköljde formen med vatten och hällde över i kastrullen. Lät sedan sjuda 15-20 minuter innan jag silade ifrån skalrester och grönsaker som nu hade gjort sitt. Reducerade buljongen, spädde med en skvätt torr sherry och lät koka ner tills det bara återstod en knapp centimeter vätska i botten på kastrullen. Tillsatte grädde som fick sjuda ihop något innan jag smakade av med salt och vitpeppar från kvarn. Höll det sedan på svag värme.

Kokade pastan, jag hade Paolos tagliatelle som jag tycker är lite mera matiga och har mera tuggmotstånd än många andra sorter. Silade av pastan och hällde tillbaka i kastrullen där jag också hällde över den härliga gräddsåsen, lite hackad persilja ioch vände runt så all pasta fick ta åt sig av såsen.

Serverade pastan i såsen och det fina hummerköttet med lite persilja överst. Det här är ju en riktigt fräsch nyårsrätt eller varför inte till trettondagsafton då priset för hummern är mera plånboksvänlig!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.