Lammlägg med potatis- och sellerikompott och syrade rotfrukter

Lammlägg med potatis- och sellerikompott

Det här är varmrätten som vi åt i går kväll med våra gäster som först fick raviolin med chevre- och Karl-Johanfyllningen.

Hade nu hittat jättefina lammläggar på ICA Maxi Erikslund. Putsade läggarna från lite av det ytliga hinnorna och fettet. Kryddade med Persilade (kryddblndning av salt, persilja och vitlök, lök och svartpeppar) och stekte i smord ugnsform, först 2-3 timmar på 150 grader, sedan ställde jag ned temperaturen till 110 grader ett par timmar och lade över ett bakplåtspapper. Fick sedan stå kvar i ugnen på 80 grader tills det var dags att servera. Öste läggarna några gånger under stektiden.

Kokade strimlor av morötter och kålrot i saltat vatten under någon minut. Hällde ifrån kokvattnet och ställde åt sidan. Kokade upp en 1-2-3 lag (ättika 12%, socker och vatten) och hällde lagen över rotfrukterna som jag sedan ställde kallt.

Kokade bitar av potatis och rotselleri i saltat vatten. Hällde av kokvattnet och mosade med mosstöt och blandade sedan med salt, peppar, Bregott och lite gräddmjölk. Rörde om, smakade av så det blev en god kompott med önskad konsistens.

Serverade läggarna stående på tallrikarna med skyn, potatis- och sellerikompotten och de syrade rotfrukterna. Hade Rosmarin kvar i kökslandet så jag stack ned en kvist i varje köttbit för dekoration och lite extra god doft!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.