Jäger- och sojamarinerad ugnslax med ris och mangold

Jäger- och sojamarinerad ugnslax

Konstrade till det lite och lät fantasin sväva ut till kvällens middag.

Blandade en marinad av Jägermeister, sweet chilisås och soja – ungefär ett par msk av vardera. Skar en bit laxfilésida i portionsstora bitar ned till skinnet, alltså inte helt igenom. Lade filén med skinnsidan nedåt i smord ugnsform. Saltade lite försiktigt och öste över marinaden. Fick stå en stund i rumstemperatur. medan jag sköljde jasminris och kokade i saltat vatten. Lät några stora mangoldblad förvällas med riset några minuter. Lade ut mangoldbladen på på ett bakplåtspapper som en grön ”matta”. När riset var färdigkokt fick det stå och vila en stund medan laxen gick i ugnen, 180 grader varmluft. Stekte bitar av färsk vitkål i smörolja, kryddade med salt, vitpeppar och ringlade över lite sirap.

Skedade ut riset på mangoldbladen och rullade till en stor dolme. Tog ut laxen från ugnen och rörde ned lite vatten så marinaden blev som en skysås.

Skar ”puckar” av  ris- och mangolddolmen och serverade med laxen, skysåsen och den stekta kålen och strödde lite rostade sesamfrön över laxen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.