Kalventrecote provencale

Kalventrecote provencale

Ser väl kanske inte mycket ut för världen på bild, men förbaskat smarrigt var det allt, riktigt ljus och mjäll kalventrecote tillredd på klassiskt  provencalskt vis.

Tog fram entrecoteskivorna ett par tre timmar innan så det blev ordentligt rumsvarma. Skalade ett par tre potatisar och en gul lök och skar i skivor som jag sedan brynte i olivolja på spisen och kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Hällde över den brynta potatisen och löken i en ugnsform och ställde i 175 graders ugn. Gjorde under tiden ett gott vitlökssmör med ca 1 hg rumsvarmt smör, hackad persilja och två pressade vitlöksklyftor och lite salt, rörde om allt och klickade ut i plastfolie och rullade ihop till en liten ”smällkaramell” som sedan fick ligga till sig i kylen.

När potatisen hade gått en halvtimma i ugnen skar jag en stor salladstomat i två halvor på horisontellen, saltade och vred något varv med svartpepparkvarnen och ställde halvorna på potatisen i ugnsformen där de fick stå tills potatisen gått färdigt och tomaterna mjuknat.

Nu var det dags för köttet som jag saltade och pepprade och sedan brynte i het stekpanna med olivolja. Tog bort tomathalvorna och lade dem på tallrikarna. Lade sedan köttskivorna på potatisen, skar över några skivor av vitlökssmöret på köttet och körde sedan snabbt i 250 graders ugn tills smöret smält ner ordentligt och runnit ner i potatisen.

Serverade köttet, potatisen, den ugnsbakade tomaten med snabbsaltad gurka och en kall broccolibukett (rester från kylskåpet).

Serverade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.