”Söndagsstek” med potatis och morötter, gräddsås och pressgurka

Söndagsstek

 

Vi vänder på kuttingen ibland när det gäller veckodagar och mat. Det blev en enkel soppa igår kväll och nu så här på måndagskvällen åt vi söndagsstek – och med söndagsstek menar jag en helstekt bit innanlår, rostbiff eller fransyska av nöt- eller vilt.

Jag hade en bit rostbiff av älg som jag tagit fram från frysen . Skar ren från hinnor, kryddade med salt och blandade pepparsorter och stekte i smörolja på medelvärme runtom. Skalade en lök och ett par morötter som jag skar i bitar som också fick gå med i stekpannan. Hällde sedan över i en ugnsform, sköljde ur stekpannan och hällde skyn över köttet. Stekte sedan i 150 graders ugn och lät köttet sedan få en innertemperatur om 63 grader. Tog köttet ur formen och lindade in i folie där den fick vila tills det var dags att skiva upp. Silade av stekskyn och gjorde en bottenredning med smör och vetemjöl och spädde med stekskyn, grädde och en skvätt balsamvinäger. Smakade av med salt och en klick gelé och rundade av med en klick smör.

Serverade köttet uppskuret i tunna skivor, med såsen, kokt potatis och morötter samt pressgurka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.