Pepparrotskött

Pepparrotskött

Hade gjort en djupdykning i frysen häromdagen. Hittade framdelskött från både älg och hjort som jag bestämde mig för skulle bli pepparrotskött. Här går det givetvis precis lika bra med framdelskött eller ytterlår av nöt, helst med ben för buljongen blir så fin då, men det fick bli utan ben för mig – blev bra ändå!

Sköljde de upptinade köttbitarna och kokade upp i vatten som jag skummade väl innan jag lade ner lök och morötter i bitar samt hel kryddpeppar, svartpeppar, vitpeppar och lagerblad. Saltade sedan på hela härligheten och lät sjuda i mellan 1,5 till 2 timmar. Kände att en provsticka gick lätt igenom köttet och tog då av från plattan där det fick stå och svala i rumstemperatur under dagen.

Tog upp köttet, silade av buljongen och smälte en klick smör i botten på kastrullen, tillsatte vetemjöl och rörde om och sedan spädde jag med den goda buljongen under vispning till önskad konsistens. Tillsatte sist lite grädde och smakade av med nyriven pepparrot, en skvätt vit balsamvinäger och några varv med vitpepparkvarnen. Lade ner köttet, som jag först skurit i skivor/bitar, lät stå på svag värme så smakerna fick gå in i köttet och att det blev ordentligt varmt.

Serverade pepparrotsköttet med såsen, kokt potatis och morötter och en bit saltgurka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.