Wallbergare på älgfärs

Wallenbergare på älgfärs

Tänk att varje dag är en del i livets universitet. När jag var på korvkurs med gastronomen-krögaren-kokboksförfattaren-mm, KC Wallberg nu i veckan, lärde jag mig bl.a att om man saltar in en råvara ett par timmar (eller längre) innan man skall anrätta den påbörjas en process som både förhöjer smaken och förbättrar råvarans egenskaper, blir mörare och håller ihop bättre – fiffigt va! Jag döper därför mina älgfärsbiffar till Wallbergare!

Att få färs av magert älgkött att hålla ihop är inte alltid så lätt, men nu gick det riktigt bra när jag några timmar innan jag skulle bereda färsen tillsatte saltet och rörde ner och lät sedan stå svalt och gona till sig.

Tog fram färsen från kylen, tillsatte äggulor (4 st till ca 600 gram färs) och sedan (ca 4 dl) grädde som jag arbetade in i färsen, lite i taget. Smakade av med salt och vitppepare. Formade färsbiffar som jag vände i ströbröd och stekte på medelvärme på båda sidor. Färsbiffarna fick sedan gå färdigt några minuter i 180 graders ugn.

Serverade Wallbergarna med påotatismos, gröna bönor från sommarens skörd, rårörda lingon och brynt smör. Det här funkar både för vardag som fest – nu var det fest!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.