Bräckt rimmad oxbringa, rotfruktspytt och skummad senapssky

Bräckt rimmad oxbringa, rotfruktspytt och skummad senapssky

Den här maträtten är mitt tävlingsbidrag till Tastelines Årets Hemmakock år 2008. Ända skillnaden var att jag då använde mig av högrev istället för bringa. Hade turen att vinna deltävlingen i Västmanland och dessutom blev jag uttagen tillsammans med tre andra bidrag till finalen i Stockholm där vi lagade mat på scen inför ca 250 sponsorer till Tasteline. Jag vann inte men man kan säga att det blev en delad andraplats.

Jag kokade oxbringan redan i torsdags kväll, fick väl koka med morötter, lök, kryddpeppar, svartpeppar, lagerblad och lite salt runt 1 timme och 45 minuter. Sedan fick den stå på eftervärmen nån halvtimme. Lade sedan folie ovanpå köttet och ställde en mortel på folien så köttet därmed hölls i press. Ställde sedan på kylning.

Igår kväll tog jag fram den kokta bringan och skar i halvcentimeter tjocka skivor. Silade av lite av buljongen i en kastrull och reducerade den något så smaken blev kraftigare, tillsatte sedan en skvätt grädde, lite grov senap efter behag och lät småsjuda medan jag skalade och skar potatis, morötter och en bit kålrot i tärningar. Stekte rotfrukterna i smörolja och kryddade försiktigt med salt och svartpeppar.

Stekte köttskivorna lite snabbt i smörolja, skummade upp skysåsen med en handmixer.

Serverade rotfruktspytten med den bräckta oxbringan, den skummade senapsskyn med lite ärtskott på toppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *