Ärtsufflé med ugnsbakat fläsk

Ärtsufflé med ugnsbakat fläsk och fikon

Som jag berättat tidigare sätter jag en ära i att ta vara på rester i kylskåpet vilket innebär att jag nästan aldrig slänger någon mat. Utgångspunkten för kvällens mat var ett par tre dl ärtpuré och en bit ugnsbakat fläsk plus ett par fikon.

Värmde ärtpurén ljummen i en liten skvätt mjölk, tillsatte tre äggulor (seprarerade vitorna i en rostfri bunke), en dl riven Västerbottenost och så kryddade jag med salt och vitpeppar och vispade hastigt så allt blandade sig. Vispade sedan äggvitorna till hårt skum, vände sedan försiktigt ned i ärtsmeten. Skedade upp i smorda suffléformar och gräddade på nederste falsen i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Hade långsamstekt färskt fläsk från Stäholms Säteri med svålen kvar i 150 graders ugn i 4 timmar. Det enda jag gjorde var att salta och peppra före ugnsbakningen. Därefter fick det svalna lite och sedan drog jag bort svålen. Svålen kan ätas som godis! Nu skar jag upp det kylskåpskalla fläsket i centimetertjocka skivor och värmde i stekpannan tillsammans med fikonen som jag delat i skivor. Jag kryddade lite extra med salt och svartpeppar på fläsket och hällde avslutningsvis på lite balsamicosirap (dvs röd balsamvinäger reducerad tillsammans med honung eller socker).

Serverade fläsket med fikonen och balsamicosirapen från pannan med ärtsufflén, en stekt potatisklyfta och några tomatklyftor. Inget dumt sätt att ta vara på rester!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.